Alfajores cu dulce de leche

Ingrediente


❤  150 gr . faina 

❤  150 gr . amidon de porumb

❤  125 gr . unt 

❤  2 galbenusuri 

❤  60 gr . zahar 

❤  1 / 2 lingura bicarbonat de sodiu

❤  1 / 4 lingura de sare 

❤  1 lingura praf de copt

❤  1 lingura brandy / coniac ( optional ) 

❤  esenta de vanilie 

❤  zahar vanilat 

❤  dulce de leche 

❤  nuca de cocos / fulgi de cocos ( optional ) 

Alfajores  (pronuntie alfahores sunt niste biscuiti , delicati , foarte fragezi umpluti cu dulce de leche .

Dulceata de lapte sau dulcele de leche , dupa numele original , este un desert inventat in 1829 in Buenos Aires si este unul dintre cele mai apreciate delicii din lume .

Exista mai multe variante de dulce de leche :

In El Salvador , dulcele de leche are o textura moale si sfarmicioasa . Mexicanii ii spun manjar pe care il prepara cu vanilie sau cajeta din lapte de capra .

In Cuba , dulcele de leche este cunoscut drept cortada si se gateste din lapte acru , coagulat iar apoi indulcit .

In Republica Dominicana , dulcele de leche este obtinut din cantitati egale de lapte si zahar , la care se adauga scortisoara .

In Puerto Rico , dulcele de leche se prepara cu lapte de cocos neindulcit .

Dulcele de leche este foarte popular si in Filipine , unde este servit cu prajituri , inghetata sau rulouri la mic dejun . 

Francezii il numesc confiture de lait , iar norvegienii Hapa ( un dulce de leche mai gros dar nu atat de indulcit ) .

Reteta de baza presupune fierberea la foc mic a laptelui si a zaharului , amestecand constant pana la evaporarea apei din lapte si ingrosarea acestuia sau fierberea la baie de abur , cateva ore a cutiilor nedesfacute de lapte condensat indulcit .

O raritate in Romania insa lucrul acesta e in curs de schimbare .

Recomand cu drag pagina unei bune prietene care se ocupa cu importul dulcelui de leche si de unde puteti comanda online : https://www.facebook.com/traditiiinternationale


Preparare :

Faina se amesteca cu amidonul . praful de copt , bicarbonatul de sodiu si sarea .



Untul moale la temperatura camerei se mixeaza la viteza mare impreuna cu zaharul , galbenusurile , esenta de vanilie si lingura de brandy / coniac ( optional ) pana la omogenizare dupa care se adauga ingredientele uscate treptat .




                                     
                               
                                     


                                         
Cand aluatul e omogen , oprim mixerul iar cu ajutorul unei palete de bucatarie il rasturnam pe masa de lucru .


Presaram aluatul cu putina faina , il invelim intr-o folie alimentara apoi il dam la rece pentru cel putin o ora .





Pe masa presarata cu faina , se indeparteaza folia de pe aluat si se intinde intr-o foaie subtire de 0 , 5 cm .


Din aluatul intins taiem cercuri cu diametrul de aproximativ 5 - 6 cm cu o forma rotunda ( eu am folosit un pahar ) bine infainata .




Tava cu biscuiti ( eu am folosit doua - biscuitii la o distanta de 2 - 3 cm unul de celalalt ) acoperita cu hartie de copt se adauga in cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru 12 - 13 minute pana la rumenirea usoara a acestora .



Dupa coacere , biscuitii se scot si se lasa la racit .

Aranjam biscuitii pe un platou , ungem un biscuite cu dulce de leche dupa care acoperim cu un alt biscuite ( unul cate unul - aproximativ o lingura de dulce de leche ) .



Se decoreaza dupa preferinte cu zahar pudra si nuca de cocos / fulgi de cocos ( rostogoliti ) insa consider ca sunt la fel de deliciosi simpli .

Reteta Rulada pandispan cu dulce de leche :

https://madewithlovehomemadewithlove.blogspot.ro/2017/09/rulada-pandispan-cu-dulce-de-leche.html

Pentru a fi la curent cu retetele mele personale va invit cu drag sa dati like paginii de facebook Made with love . Homemade with love :

https://www.facebook.com/madewithlovehomemadewithlove/




                                         


                                           

                                                                             

                                                                               ❤


Comentarii

Postări populare