Alfajores cu dulce de leche
Ingrediente
❤ 150 gr . faina
❤ 150 gr . amidon de porumb
❤ 125 gr . unt
❤ 2 galbenusuri
❤ 60 gr . zahar
❤ 1 / 2 lingura bicarbonat de sodiu
❤ 1 / 4 lingura de sare
❤ 1 lingura praf de copt
❤ 1 lingura brandy / coniac ( optional )
❤ esenta de vanilie
❤ zahar vanilat
❤ dulce de leche
❤ nuca de cocos / fulgi de cocos ( optional )
Alfajores (pronuntie alfahores ) sunt niste biscuiti , delicati , foarte fragezi umpluti cu dulce de leche .
Dulceata de lapte sau dulcele de leche , dupa numele original , este un desert inventat in 1829 in Buenos Aires si este unul dintre cele mai apreciate delicii din lume .
Exista mai multe variante de dulce de leche :
In El Salvador , dulcele de leche are o textura moale si sfarmicioasa . Mexicanii ii spun manjar pe care il prepara cu vanilie sau cajeta din lapte de capra .
In Cuba , dulcele de leche este cunoscut drept cortada si se gateste din lapte acru , coagulat iar apoi indulcit .
In Republica Dominicana , dulcele de leche este obtinut din cantitati egale de lapte si zahar , la care se adauga scortisoara .
In Puerto Rico , dulcele de leche se prepara cu lapte de cocos neindulcit .
Dulcele de leche este foarte popular si in Filipine , unde este servit cu prajituri , inghetata sau rulouri la mic dejun .
Francezii il numesc confiture de lait , iar norvegienii Hapa ( un dulce de leche mai gros dar nu atat de indulcit ) .
Reteta de baza presupune fierberea la foc mic a laptelui si a zaharului , amestecand constant pana la evaporarea apei din lapte si ingrosarea acestuia sau fierberea la baie de abur , cateva ore a cutiilor nedesfacute de lapte condensat indulcit .
O raritate in Romania insa lucrul acesta e in curs de schimbare .
Recomand cu drag pagina unei bune prietene care se ocupa cu importul dulcelui de leche si de unde puteti comanda online : https://www.facebook.com/traditiiinternationale
Preparare :
Faina se amesteca cu amidonul . praful de copt , bicarbonatul de sodiu si sarea .
Untul moale la temperatura camerei se mixeaza la viteza mare impreuna cu zaharul , galbenusurile , esenta de vanilie si lingura de brandy / coniac ( optional ) pana la omogenizare dupa care se adauga ingredientele uscate treptat .
Presaram aluatul cu putina faina , il invelim intr-o folie alimentara apoi il dam la rece pentru cel putin o ora .
Pe masa presarata cu faina , se indeparteaza folia de pe aluat si se intinde intr-o foaie subtire de 0 , 5 cm .
Din aluatul intins taiem cercuri cu diametrul de aproximativ 5 - 6 cm cu o forma rotunda ( eu am folosit un pahar ) bine infainata .
Tava cu biscuiti ( eu am folosit doua - biscuitii la o distanta de 2 - 3 cm unul de celalalt ) acoperita cu hartie de copt se adauga in cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru 12 - 13 minute pana la rumenirea usoara a acestora .
Dupa coacere , biscuitii se scot si se lasa la racit .
Aranjam biscuitii pe un platou , ungem un biscuite cu dulce de leche dupa care acoperim cu un alt biscuite ( unul cate unul - aproximativ o lingura de dulce de leche ) .
Se decoreaza dupa preferinte cu zahar pudra si nuca de cocos / fulgi de cocos ( rostogoliti ) insa consider ca sunt la fel de deliciosi simpli .
Reteta Rulada pandispan cu dulce de leche :
https://madewithlovehomemadewithlove.blogspot.ro/2017/09/rulada-pandispan-cu-dulce-de-leche.html
Pentru a fi la curent cu retetele mele personale va invit cu drag sa dati like paginii de facebook Made with love . Homemade with love :
https://www.facebook.com/madewithlovehomemadewithlove/
Reteta Rulada pandispan cu dulce de leche :
https://madewithlovehomemadewithlove.blogspot.ro/2017/09/rulada-pandispan-cu-dulce-de-leche.html
Pentru a fi la curent cu retetele mele personale va invit cu drag sa dati like paginii de facebook Made with love . Homemade with love :
https://www.facebook.com/madewithlovehomemadewithlove/

































Comentarii
Trimiteți un comentariu