Crema de lapte cu caramel si ciocolata

Ingrediente

Crema de lapte cu caramel :

❤  4 galbenusuri

❤  400 ml . lapte 

❤  100 gr . de zahar 

❤  40 de gr . faina 

❤  1 varf cutit de sare 

Crema de lapte cu ciocolata :

❤  1 tabla de ciocolata 

❤  3 oua  

❤  100 gr . de zahar 

❤  400 ml . lapte 

❤  40 de gr . faina

❤  1 varf cutit de sare 

❤  esenta de vanilie

Preparare :


Crema de lapte cu caramel :

Punem intr-un vas cu fund dublu zahar si il caramelizam .


In paralel punem si laptele la fiert .

Cand zaharul s-a topit si a ajuns de culoarea chihlimbarului ( dupa caramelizare ) turnam peste el laptele fierbinte insa cu grija ( neavand aceeasi temperatura vor iesi scantei ) .

Dupa ce temperatura s-a stabilizat intre caramel si lapte amestecam bine pentru a topi urmele de zahar dupa care oprim focul .

Galbenusurile le frecam cateva minute cu restul de zahar pana la topire dupa care incorporam amestecand continuu faina cernuta si laptele cu caramel turnand treptat cate o cantitate mica .


Dupa omogenizarea cremei punem vasul pe foc , amestecam si supraveghem deoarece crema se ingroasa si a evita prinderea pe fundul acestuia .

Din momentul in care observam ca a inceput sa fiarba ( mici bule de aer la suprafata ) lasam 2 minute dupa care dam cratita de pe foc , acoperim cu folie alimentara transparenta pentru a nu prinde crusta si lasam la racit .

Crema de lapte cu caramel se poate folosi ca atare sau amesteca cu unt sau frisca dupa preferinte .

Crema de lapte cu ciocolata :

Batem bine ouale impreuna cu zaharul pana la topire si schimbarea culorii ( albicios ) .

Daca folositi un mixer ca sa mearga mai usor adaugati putin lapte ( paletele vor bate mai usor compozitia ) .

Adaugam treptat faina si continuam sa amestecam  .

Punem laptele la fiert dupa care il lasam 2 - 3 minute la racit .

Turnam treptat laptele peste amestecul de ou , zahar si faina tinand cont ca trebuie sa amestecam in permanenta pentru a evita riscul de gatire a oualor .

Dupa incorporarea laptelui adaugam esenta de vanilie , sarea si punem pe aragaz la fiert pe foc mediu ( trebuie sa gatim faina ) .

Pe masura ce faina se gateste aceasta se va ingrosa si va avea consistenta unei budinci .

Lasam la racit timp de 10 minute . amestecand din cand in cand pentru a nu prinde crusta deasupra .

Dupa racirea cremei de lapte adaugam bucatile de ciocolata pana la topire cu un tel .


Daca nu folosim crema de lapte cu caramel si ciocolata imediat la deserturi , prajituri cu foi sau alte combinatii o putem pastra la frigider acoperita cu folie alimentara transparenta sau in
borcane ( ciocolata si caramelul se va intari la rece ) .

Pentru a fi la curent cu retetele mele personale va invit cu drag sa dati like paginii de facebook Made with love . Homemade with love :

https://www.facebook.com/madewithlovehomemadewithlove/








                                                                      ❤







Comentarii

Postări populare